10 etape de trecut pana la sfarsit de an

Pana la sfarsitul exercitiului financiar 2014 nu mai este foarte mult, iar pentru specialistii in domeniul financiar este o perioada foarte aglomerata . Iata cateva informatii utile privind pregatirea pentru inchidere :

1.Angajatorii trebuie sa stie ca mai sunt inca 4 sarbatori legale.

Acestea sunt : 30 noiembrie 2014 (duminica), 1 decembrie 2014 (luni), 25 si 26 decembrie (joi si vineri).

2.Reevaluarea mijloacelor fixe – acolo unde este cazul.

3.Inventarierea – aceasta se poate face fie inainte de inchiderea exercitiului, fie cu data de referinta 31.12.2014. (atentie – numerarul se inventariaza oricum la data de 31.12.2014)

4.Verificarea din timp a elementelor pentru care trebuie efectuate provizioane pe sfarsit de an – pentru ca inchiderea de an sa decurga mai usor.

De exemplu, daca avem o companie cu litigii in derulare cu terte parti sau avem orice problema de natura juridica trebuie sa avem in vedere eventualele provizioane care ar trebui facute in cazul in care compania ar deveni eligibila sa plateasca daune. Provizioane trebuie constituite si daca salariatii cu concedii neefectuate.

5.Pregatirea din timp a furnizorilor – in sensul solicitarii pentru sfarsitul de an a diverse estimari pentru facturile aferente anului 2014 dar care se vor emite numai in 2015. Aceste estimari vor trebui introduse in contabilitate conform principiului contabilitatii de angajamente. Ar fi foarte dificil pentru unii dintre ei sau chiar imposibil pentru cei care isi intrerup activitatea in ultima saptamana din an, sa trimita in ultimul moment astfel de estimari.

6.Actualizarea datelor de contact privind clientii si furnizorii, astfel ca atunci cand li se vor emite si expedia confirmari de sold cu ocazia inventarului, sa decurga totul mult mai usor.

7.Entitatile mari pot sa fie pre-auditate de auditoria statutari (audit interimar) cu aceasta ocazie trebuind sa pregateasca o serie de informatii .

8.Verificarea ca arhiva este intocmita la zi.

9.Verificarea starii bugetelor pe anul precedent – si raportarea deviatiilor (pozitive sau negative).

10.Planificarea pe anul urmator, stabilirea obiectivelor, bugetelor.

Unele societati apeleaza la “cosmetizarea” rezultatelor pe sfarsit de an in principal pentru a a imbunatati aspectul bilantului. Se intampla acest lucru la orice companie – insa sunt in special afectate companiile cotate la bursa, sa companiile in care managementul are obiective legate de indeplinirea anumitor indicatori .

Cateva exemple sunt:

Amanarea platii furnizorilor pentru ca rezervele de numerar sa para mai ridicate decat ar trebui;

Acordarea unor discounturi clientilor pentru livrarea in avans, fapt care determina inregistrarea venitului cu ceva timp inainte de perioada obisnuita;

Amanarea angajarii unor cheltuieli – care in mod obisnuit ar trebui efectuate – astfel de reduc cheltuielile si datoriile catre furnizori.

Inregistrarea unor provizioane mai mici –in special pentru creantele incerte – astfel sunt influentate pozitiv cheltuielile si creantele.

Nu este o practica etica fiindca duce la rezultate denaturate.

Articole similare

Comentariul tau aici